Dodano: 2011-10-23 11:28
Dodano: 2011-10-23 11:57 Zmieniono: 2011-10-23 12:03
Za to tym Krakiem mnie zainteresowałeś :) Jak znajdę to poczytam.
A jesteś pewien powodów, dla których wątki znikły?
Dodano: 2011-10-23 12:10
Tak,jestem pewien że nie łamały regulaminu...chociaż w sumie,administracja mogła mi powiedzieć to co chciała...a z drugiej strony,gdyby łamały regulamin to chyba dostałym jakieś ostrzeżenie że coś łamię?Nie dostałem więc wierzę że były za długie :D
Kraków piękne miasto,szkoda że KK okupuje Wawel i Polacy nie mają tam swobodnego dostępu,tzn krypta Gereona się kłania.Sami sobie pozwalamy na bycie gościem we własnym domu więc mamy to co mamy.Ciekawe jak długo jeszcze to potrwa.
...mam pomysł na kolejny artykuł o Krakowie :> ale nie tylko.
Dodano: 2011-10-23 12:33
Akurat ten o Kraku długi nie był, masz dłuższe i nikt ich nie usuwa. Może napisz do moda?
Dodano: 2011-10-23 12:47 Zmieniono: 2011-10-23 12:48
Ja sobie myślę że kolega Raraszek powinien wziąć sobie troszku na wstrzymanie z tą intensywnością tematów jak na debiut,po za tym jak sama wspomniałaś droga Alpha-Sco,wiele tematów kolegi Raraszeka powinno trafić do artykułów,a tam nie trafiły.
Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...
Dodano: 2011-10-23 12:48
Szczerze mówiąc mam to gdzieś :) napisałem co miałem do napisania raz i wystarczy,skoro kogoś coś zabolało i trzeba było skasować-trudno,nie będę się powtarzał,widocznie niektóre informacje muszą być niedostępne dla wszystkich,lepiej żeby ludzie żyli w słodkiej nieświadomości.
Dodano: 2011-10-23 12:53
Skoro ty masz to gdzieś :) to i odpowiedni moderator któremu podlega dany temat w którym piszesz,też ma to gdzieś,a wystarczy tylko popytać odpowiedniego moderatora co gdzie i jak.

Dodano: 2011-10-23 12:54
Ale ja pytałem,i wszystko wiem co i jak :) chodzi o to że jeśli jakieś wątki znikają to dla mnie to nie jest powód do rozpaczy.
Dodano: 2011-10-23 12:56
Oki wobec tego nie było sprawy :)

Dodano: 2011-10-23 13:00
Była sprawa/wątki a teraz jej/ich nie ma :D może kiedyś znów się pojawią przy okazji innych wątków o podobnej tematyce.Teraz mi się nie chce powtarzać bo nie mam weny :D
Dodano: 2011-10-23 13:05
No dobra,to teraz wypadało by wrócić do tematu głównego <okok>

Dodano: 2011-10-23 13:07 Zmieniono: 2011-10-23 13:09
Dobra,satanista=zbuntowany chrześcijanin.
A co robi chrześcijanin?Tańczy tańczy tań-czy!
Dodano: 2011-10-23 18:18
Spoko,ciekawa dyskusja na jednym z for pogańskich,może i nie jest bezpośrednio związana z powstaniem satanizmu ale doskonale ilustruje metody działania wyznawców diabła czyli katolików,bo tylko oni uznają jego istnienie i żaden z nich nie kwestionuje jego(Szatana) istnienia.
http://rodzimawiara.org.pl/forum/topic.html?id=986
Warto wiedzieć.
Dodano: 2011-10-23 19:05
Aha a wiec teraz uważasz,że katolicy to sataniści uważając,że tylko oni wymyślili Szatana, ponieważ nie potrafisz zrozumieć, takiej prostej rzeczy,że u każdego szatan przywdziewa inną nazwę. Tak jak inni mówią Jahwe a drudzy Bóg. Sądzę,że inaczej niż wtłuczeniem Ci używając młotka i wbiciem Ci do głowy pojęcia tego,że nie wszystko kręci się w okół katolików i pogan związanych z kultem Tego Złego jakiekolwiek miałby imię, nie da rady i uważam,że dalsza dyskusja z Tobą na ten temat nie ma sensu.
Dodano: 2011-10-23 19:07 Zmieniono: 2011-10-23 22:19
| Pantherinae napisał(a): |
| Aha a wiec teraz uważasz,że katolicy to sataniści uważając,że tylko oni wymyślili Szatana, ponieważ nie potrafisz zrozumieć, takiej prostej rzeczy,że u każdego szatan przywdziewa inną nazwę. Tak jak inni mówią Jahwe a drudzy Bóg. Sądzę,że inaczej niż wtłuczeniem Ci używając młotka i wbiciem Ci do głowy pojęcia tego,że nie wszystko kręci się w okół katolików i pogan związanych z kultem Tego Złego jakiekolwiek miałby imię, nie da rady i uważam,że dalsza dyskusja z Tobą na ten temat nie ma sensu. |
Pantherinae piękna odpowiedż ; > dobrze mu powiedzialas popieram cie i podpisuje sie pod postem.
[quote:3e9588b1f7]
| Raraszek napisał(a): |
| Ja się nie dziwię katolikom że bez satana czują się zagubieni,w końcu to fundament ich religii. |
Fundamentem religii chrzescijanskiej jest szatan? chyba za duzo alkoholu w weekend ; >
Dodano: 2011-10-23 20:02
| Cytat: |
| Ja się nie dziwię katolikom że bez satana czują się zagubieni,w końcu to fundament ich religii. |
Fundamentem religii chrzescijanskiej jest szatan? chyba za duzo alkoholu w weekend ; >
Dodano: 2011-10-23 20:06 Zmieniono: 2011-10-23 20:08
Ponieważ większość zwolenników Biblii mówi że Biblijne teksty to tylko taka przenośnia :D Kto jak kto ale oni wiedzą najlepiej czym jest Biblia prawda?
Mówią tak rzecz jasna wtedy gdy się im przedstawia trudny fragment :D
Dlaczego uważam że szatan nie istnieje,ponieważ jedynym dowodem świadczącym o jego istnieniu jest wiara w to że istnieje.
Żaden szaman go nie widział.To co chrześcijanie nazywają Szatanem to jeden z wielu duchów ludzkich które czasem opętują dla zabawy,z czystej złośliwości bo ludzie są złośliwi,duchy przez małe "d" :)
Za każdym razem taki "szatan:jest innym duchem no ale skąd katolik może o tym wiedzieć?Jak katolik rozpoznaje ducha?
Bardzo prosto
sze księdza a co to za duch?
A szatan.
Ło maryjo kochano jedyno!
Daimony/Demony to Duchy opiekuńcze,dwóch kategorii:światłości i ciemności,nie dobra i zła.
Dodano: 2011-10-23 20:09
| Raraszek napisał(a): |
| Ponieważ większość zwolenników Biblii mówi że Biblijne teksty to tylko taka przenośnia :D Kto jak kto ale oni wiedzą najlepiej czym jest Biblia prawda?
Mówią tak rzecz jasna wtedy gdy się im przedstawia trudny fragment :D Dlaczego uważam że szatan nie istnieje,ponieważ jedynym dowodem świadczącym o jego istnieniu jest wiara w to że istnieje. Żaden szaman go nie widział.To co chrześcijanie nazywają Szatanem to jeden z wielu duchów ludzkich które czasem opętują dla zabawy,z czystej złośliwości bo ludzie są złośliwi,duchy przez małe "d" :) Za każdym razem taki "szatan:jest innym duchem no ale skąd katolik może o tym wiedzieć?Jak katolik rozpoznaje ducha? Bardzo prosto sze księdza a co to za duch?
A szatan. Ło maryjo kochano jedyno! Daimony/Demony to Duchy opiekuńcze,dwóch kategorii:światłości i ciemności,nie dobra i zła. |
Ale szatan wystepuje nie tylko w religii chrzescijanskiej... Takze w Judaizmie.... (nie liczac wladcow zla w innych mitologiach starozytnych)
Dodano: 2011-10-23 20:12
Judaizm/judeo chrześcijaństwo/islam/katolicyzm-to jest jedna religia :) mają wspólny korzeń,kłócą się o pierdoły i szczegóły.Ten uznaje że był bogiem a tamten nie uznaje ale prorokiem może być.
| są/byli ludzie którzy wierzyli w cielesną bytność jak Dobrych taki tych Złych. Miłego Staruszka Ojczulka Swoich Kochanych Dzieci/bądź inny wygląd, w zależności od wiary, ale tu np Chrześcijan oraz Pana Szatan siedzącego na tronie z czaszek. Noo i każdy tego Pana Szatana nazywał w zależności od swojego kultu, Pan Hades, Pan Set, Pan Aryman itd. |
Nie wiesz o czym mówisz..Hades bóstwo chtoniczne,zupełnie jak Weles i wielu innych.
Nie myl tego że ktoś był bogobojny z tym że ich bóg był bogiem zła.Katolicy też się boją gniewu i kary ze strony swojego boga miłości i przebaczenia :D
Aryman to w istocie zły duch ale wśród wyznawców tej konkretnej religii uważającej go za zło.Wiesz o jaką religię chodzi?
Przykład z tantrą,Na Zachodzie jest często brana za „sztukę uprawiania miłości” w Indiach zaś za „czarną magię”.(Czy to dowodzi czegokolwiek?)
Podczas gdy termin „tantra” jest wieloznaczny i często źle rozumiany. Odnosi się do całej różnorodności ruchów mistycznych, ezoterycznych i duchowych praktykowanych w Indiach i całej Azji południowej i wschodniej, wiążących się z religiami takimi jak hinduizm, buddyzm, taoizm, shinto, dżinizm, bon, sufizm.
W tradycji wedyjskiej Dewa to mieszkaniec niebios (loka), bóstwo o dobrym, łaskawym charakterze, i dużej mądrości.
Według Śrimad-Bhagavatam Brahma, stwórca wszechświata, stworzył osiem rodzajów wyższych rodzajów istot:
1. półbogów,
2. przodków,
3. asury, czyli demony,
4. Gandharwów i Apsary, czyli anioły,
5. Jakszasów i Rakszasów,
6. Siddhów; Ćaranów i Widjadharów,
7. Bhutów, Pretów i Piśaców,
8. istoty nadludzkie, śpiewaków niebiańskich.
W zaratusztrianizmie Dewy to złe duchy na usługach Angra Mainju (Arymana). Do tej kategorii zaliczane są automatycznie wszystkie obce bóstwa innych religii „bogowie starej religii stają się demonami nowej”.
Kwestia demonów i aniołów to nie jest kwestia dobra i zła,zaraz coś na ten temat wrzucę na forum.
| dla niektórych własnie Szatan to symbol buntu. I skoro pasuje im to, aby jego życie opierało się na tym, aby żyć jak się chcę, a nie martwić się "O matko, *imię dobrego bóstwa* wsadzi mnie do piekła/hadesu/czegokolwiek co nie jest przyjemne wede wytycznych oddających "cześć" temu Dobremu, bo nie robię tak jak nakazuje Jakaś Święta Księga" no to co Ci do tego skoro to tylko i wyłącznie ich życie. Jaki masz problem? : ) |
Sataniści są bardzo wyzwoleni,to fakt,po uszy siedzą w biblijnej symbolice a ten ich bunt to doskonałe narzędzie promocyjne,promują KK za darmo i czują się wyzwoleni ,czy to nie przykre?Tak się dać zmanipulować ,podatność na manipulację 150 %
Sataniści nie żyją tak jak chcą tylko tak jak KK chce aby żyli.Żyją tak aby być pożytecznymi ze swoim buntem dla KK,tylko nie wiedzą o tym bo mają iluzję wolności.
Dodano: 2011-10-23 20:13
Poprzednia odpowiedx bardziej mi sie podobała.Jak dla mnie każdy ma szatana w sobie.Wszystkie fantastyczne "grzechy" w pojeciu sług bożych,które pozwalają człowiekowi cieszyc sie życiem i zdobywac to co jest dla nich najwazniejsze.Psychologia La Veyowska jest o tyle "dobra" ,że nie szkodliwa społecznie.A wyobrazenie szatana jest jak dla mnie jak najbardziej trafne.
Dodano: 2011-10-23 20:14
| Pantherinae napisał(a): |
| Aha a wiec teraz uważasz,że katolicy to sataniści uważając,że tylko oni wymyślili Szatana, ponieważ nie potrafisz zrozumieć, takiej prostej rzeczy,że u każdego szatan przywdziewa inną nazwę. Tak jak inni mówią Jahwe a drudzy Bóg. Sądzę,że inaczej niż wtłuczeniem Ci używając młotka i wbiciem Ci do głowy pojęcia tego,że nie wszystko kręci się w okół katolików i pogan związanych z kultem Tego Złego jakiekolwiek miałby imię, nie da rady i uważam,że dalsza dyskusja z Tobą na ten temat nie ma sensu. |
Nie ważne kto co mówi katolik i satanista to przeciwieństwo jak +5 i 5. Istnieje pewna płaszczyzna w stosunku, do której się odnoszą jako przeciwieństwa. Tak, wiem czepiam się, wybacz moją małostkowość.
Ty jesteś za teorią utożsamiającą różne istoty z różnych religii. Czyli analogicznie Perun to Zeus, Weles to Hades, tylko w innej kulturze i języku. Jednak jest to tylko jedna z możliwości.
Druga opcja mówi o tym, że istoty z różnych religii nie są sobie tożsame, są odrębnymi bytami.
Ja osobiście uważam, że czasem sprawdza się jedna, a czasem druga możliwość. Bo jeśli masz 3 ludzi z 3 krajów, którzy są dobrymi rzemieślnikami wytwarzającymi np garnki ciągle to są 3 oddzielne osoby (nawet jeśli robią to według tego samego wzoru). Chociaż istnieje możliwość, że jeden z nich jeździ i sprzedaje garnki w innych krajach.
Jak widać to się rozbija NIE o logikę, a o wybrany sposób interpretacji.
http://pantheion.pl/
Dodano: 2011-10-23 20:18 Zmieniono: 2011-10-23 20:19
| bibunia napisał(a): |
| Poprzednia odpowiedx bardziej mi sie podobała.Jak dla mnie każdy ma szatana w sobie.Wszystkie fantastyczne "grzechy" w pojeciu sług bożych,które pozwalają człowiekowi cieszyc sie życiem i zdobywac to co jest dla nich najwazniejsze.Psychologia La Veyowska jest o tyle "dobra" ,że nie szkodliwa społecznie.A wyobrazenie szatana jest jak dla mnie jak najbardziej trafne. |
Psychiologia laveyowska jest bardzo szkodliwa....Bo mowi zyj dla siebie badz wolny rob co chcesz.
Wiec jak ktos bedzie chcial gwalcic i zabijac i to jest dla niego wolnosc to sama rozumiesz... Jak ktos jest nekrofilem i dla neigo wolnoscia jest robic te nie mile rzeczy.... Lavey usprawiedliwial kazde wykolejenie czlowieka.... Bądż wolny bądż jak zwierze...
Dodano: 2011-10-23 20:19
Ponawiam pytanie. Dlaczego uważasz, iż "Sataniści nie żyją tak jak chcą tylko tak jak KK chce aby żyli.Żyją tak aby być pożytecznymi ze swoim buntem dla KK,tylko nie wiedzą o tym bo mają iluzję wolności. "
Dodano: 2011-10-23 20:20
Satanisci postepuja tak jak KK sobie życzy :D Równie dobrze moznaby powiedziec to samo w druga strone,ale to zupełnie nie ma sensu totalna bzdura.
Dodano: 2011-10-23 20:20
| bibunia napisał(a): |
| Satanisci postepuja tak jak KK sobie życzy :D Równie dobrze moznaby powiedziec to samo w druga strone,ale to zupełnie nie ma sensu totalna bzdura. |
Tak własnie!